Advies over wifi-repeaters

Een wifi repeater wordt ook wel 'repeater' of '(wireless) range extender' genoemd. Een wifi-repeater stuurt het huidige wifi signaal door voor een groter bereik. Wil je ook achter in de tuin en op de eerste verdieping van je huis zonder problemen gebruik maken van wifi? Lees dan verder.

1. Hoe vergroot je een wifi-signaal?

Een router heeft een maximaal draadloos bereik. Dit verschilt per router, maar komt neer op ongeveer 10/15 meter. Dit heeft te maken met verschillende factoren in huis of op kantoor. Denk hierbij aan infrastructuur in de muren (elektra), overige apparaten (magnetron, DECT-telefoon) in huis en de dikte van muren. Hoe dikker de muren, hoe meer het wifi-signaal hier last van heeft. Daarnaast is het signaal van een router meer gericht op horizontaal bereik. Heb je verdiepingen in huis, dan is een router vaak niet voldoende voor goed bereik.


Repeater bij je achterdeur

Overige oplossingen

Overige oplossingen

Naast het gebruik van een wifi-repeater, zijn er nog andere oplossingen voor het vergroten van je (draadloze) netwerk in huis of op kantoor.

Zo kan je gebruik maken van een powerline-adapter met wifi of een access point. Beide oplossingen hebben voor- en nadelen. Wil je meer lezen over alle overige oplossingen, naast wifi-repeaters, bekijk dan onze Wifi-signaal versterken pagina.


Wifi-repeater

wifi-repeater

Met een wifi-repeater vergroot je een wifi-signaal heel eenvoudig. Je pakt als het ware het huidige signaal op en versterkt deze, zodat je wel voldoende bereik hebt.

Handig voor:

  • Online streamen in je kamer
  • Voldoende bereik in de tuin
  • Wifi bereik op de eerste verdieping

Bekijk alle wifi-repeaters


2. Waar plaats je een wifi-repeater?

De locatie waar je een wifi-repeater plaatst is erg belangrijk, voor het uiteindelijke bereik van het wifi-signaal dat je wenst uit te breiden.

Waar niet?

De wifi-repeater plaats je niet op de locatie (bijvoorbeeld op zolder) waar je geen bereik hebt, aangezien daar geen wifi-signaal is dat versterkt kan worden door de repeater.

Waar wel?

Zoals je op de onderstaande afbeelding kan zien, kies je voor het uiteinde van het huidig wifi-signaal (donkergroen op de afbeelding). Hier is het wifi-signaal nog krachtig genoeg om versterkt te worden door de repeater. Dit overlappende gedeelte is te vinden met een mobiele telefoon. Schakel wifi in op je telefoon en ga op zoek naar de plek waar je nog wel signaal hebt. Bijvoorbeeld wanneer je richting de zolder loopt. Daar waar het signaal nog krachtig genoeg is, plaats je de repeater. Na installatie is het signaal versterkt en heb je wel bereik op zolder.


Plaatsing wifi-repeater

3. Wat bepaalt de snelheid van een wifi-repeater?

De snelheid van je wifi-repeater is afhankelijk van je router. Het oorspronkelijke signaal komt van je router, vervolgens vergroot de repeater het bereik. De snelheid van een router, en daarmee ook een wifi-repeater, wordt gemeten in Mbit/s (megabit per seconde). Heb je een dual-band router of wil je optimaal gebruik maken van Wireless AC? Lees meer over wifi-repeaters die deze diensten ondersteunen.

wifi-banden

Wifi-banden

Een standaard wifi-signaal wordt verzonden via de 2,4 GHz frequentieband (single-band). Deze frequentie is druk bezet door bijvoorbeeld magnetrons, drones, babyfoons en DECT-telefoons. Om deze drukte te omzeilen is de 5 GHz frequentieband in gebruik genomen. Zo is het mogelijk om, zonder ruis van alle andere apparaten, gebruik te maken van draadloos internet voor online gaming, HD-video streaming en muziek streaming. Deze dual-band oplossing is enkel mogelijk met een dual-band router en dus ook een dual-band wifi-repeater. Alle ontvangende apparaten dienen (iPad, laptop) ook 5 GHz te ondersteunen.

Bekijk alle dual-band wifi-repeaters

AC

Wireless AC

Zoals alles binnen de techniek, ontwikkelt de wifi-standaard zich ook. Om de versies van elkaar te onderscheiden zijn er letters gebruikt per wifi-standaard. De nieuwste en snelste wifi-standaard op dit moment is Wireless AC. De snelheden die je kan behalen met Wireless AC, zijn hoog genoeg voor gebruik van draadloos internet op meerdere apparaten tegelijk met een hoge belasting. Zo kan je iPad een film streamen, terwijl je Playstation een online game draait en je laptop bezig is met downloaden. Heb je een router met Wireless AC, dan wil je dit signaal versterken met een Wireless AC wifi-repeater.

Bekijk alle Wireless AC wifi-repeaters

4. Wat betekent dit voor de draadloze netwerken in mijn huis?

Als je een wifi-repeater installeert, dan creëer je een extra wifi netwerk in je huis. Naast het netwerk van je huidige router, komt er ook een netwerk van de wifi-repeater. Die tweede heeft een andere naam. Om in het hele huis van een krachtig draadloos netwerk te genieten, moet je dus beide netwerken instellen op je laptop of smartphone. Je apparaten maken verbinding met het nieuwe netwerk als het oude niet meer beschikbaar is. Dat betekent dat je enkele seconden je internetverbinding verliest als je door het huis wandelt.

5. Kan je bedrade apparaten aansluiten op een repeater?

Heb je nog een pc of ander apparaat staan op te grote afstand van je router, dan kan je gebruik maken van een wifi-repeater met een netwerkaansluiting.

Je sluit de wifi-repeater aan op dezelfde wijze als iedere andere repeater. Het verschil zit in de netwerkaansluiting(en) die op de repeater zit(ten). Zo kan je dus een repeater aansluiten voor de zolder, voor het draadloos signaal. Daarnaast kan je met een ethernetkabel ook bedraad apparatuur aansluiten op het internet, via de wifi-repeater.

Bekijk alle wifi-repeaters met een netwerkaansluiting

6. Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over wifi-repeaters? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.

Eerder bekeken door jou