Advies over switches

Zoals een stekkerdoos het aantal elektra stopcontacten verdeeld, is een switch de stekkerdoos binnen je (thuis)netwerk. Een switch deelt één aansluiting van de router op in meerdere netwerkaansluitingen.

1. Hoeveel apparaten wil je aansluiten?

Switch

Een switch sluit je aan op een router of modem. De meeste routers beschikken over 4 netwerkpoorten. Een switch beschikt over 5 tot 52 poorten. Een van de poorten op een switch is bezet met de aansluiting op de router, dus houd je bij een 5-poorts switch nog 4 vrije poorten over. Afhankelijk van hoeveel apparaten je wenst aan te sluiten, heb je per apparaat 1 poort nodig. Bedenk hierbij dat je netwerk zich altijd kan uitbreiden en er apparaten bij kunnen komen. De meeste switches beschikken over 5, 8 of 24 netwerkpoorten.

Bekijk alle 5-poorts switches

Bekijk alle 8-poorts switches

Bekijk alle 24-poorts switches

2. Wat bepaalt de snelheid van een switch?

Op het gebied van snelheid zijn er twee type switches, namelijk fast en gigabit ethernet switches. De doorvoersnelheid van een fast ethernet switch is maximaal 12,5 MB per seconde. Bij een gigabit ethernet switch zit de doorvoersnelheid op maximaal 125 MB per seconde, dit is 10 x sneller dan fast ethernet.


Snelheid switch

Binnen een netwerk is alles zo snel als het traagste apparaat, oftewel de zwakste schakel. Heb je dus een fast ethernet router en sluit je hier een gigabit switch op aan, dan behaal je de maximale snelheid niet. Bepaal eerst of je router de gigabit snelheid aankan, voor je de snelste optie kiest.

Bekijk alle fast ethernet switches

Bekijk alle gigabit ethernet switches

3. Wil je zelf een switch beheren?

Unmanaged vs. Managed

Een unmanaged switch is direct klaar voor gebruik. Je steekt de ethernetkabel in de router en in de switch en je beschikt direct over meerdere netwerkpoorten.

Met een managed switch kun je, naast dat je ook direct aan de slag, alle netwerkpoorten los beheren. Je beheert de poorten online en kan verschillende opties in- of uitschakelen. Zo behoud je alle controle over het netwerk, wat voornamelijk handig is binnen een zakelijke omgeving met meerdere gebruikers.

Bekijk alle unmanaged switches

Bekijk alle managed switches

Managed switch opties

  • VLAN - Creëer virtuele LAN's en beheer de toegang per poort zo heb je bijvoorbeeld in een bedrijf een andere VLAN voor de administratie-afdeling, verkoopafdeling, beveiliging etc.
  • Quality of Service - QoS prioriteert belangrijk netwerkverkeer, waardoor VOIP-gesprekken en streams voorrang krijgen op bijvoorbeeld bestanden downloaden en e-mails ophalen.
  • LACP - Dankzij link aggregatie sluit je een netwerkapparaat met meerdere netwerkkabels op je switch aan. Deze kabels sturen het signaal gelijktijdig door, wat zorgt voor een hogere doorvoersnelheid.

4. Wil je spanning over ethernet leveren?

Met PoE (Power over Ethernet) technologie is het mogelijk om via een ethernetkabel, naast data, ook spanning te leveren. Zo is het mogelijk om een IP-camera aan te sluiten op het netwerk zonder daarnaast ook een aparte stroomadapter te gebruiken.

Maak je nu gebruik van PoE, dan dienen de rest van de apparaten binnen je netwerk ook PoE te ondersteunen, dus ook een nieuwe switch. Niet iedere switch ondersteunt PoE, let hier dus op tijdens je keuze.

Bekijk alle switches met PoE ondersteuning

5. Netwerkkabels

Netwerkkabels

Met een switch creëer je extra netwerkpoorten. Zonder ethernetkabels heb je natuurlijk weinig aan die nieuwe poorten. Wij bieden een breed assortiment aan met verschillende types en lengtes netwerkkabels. Zo bieden wij Cat 5e en Cat 6 netwerkkabels aan, met lengtes van 1 tot 50 meter.

Bekijk alle netwerkkabels

6. Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over switches? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.

Eerder bekeken door jou