Advies over powerline adapters

Met powerline adapters maak je van ieder stopcontact in of om het huis een netwerkaansluiting of een wifi hotspot. We helpen je graag met de aanschaf door een aantal vragen voor je te beantwoorden, zodat je beter begrijpt welke punten belangrijk zijn bij het kiezen van de powerline die past bij jouw huis.

1. Waarom is een powerline-netwerk handig?

Met powerline adapters leid je het internet via het stopcontact naar alle kanten van het huis. Naar een andere verdieping, je tuin of gewoon naar de andere kant van de kamer. De adapters maken gebruik van het bestaande stroomnet in je huis. Lange kabels trekken en gaten boren is overbodig.

Bekijk de top 10 best verkochte powerline adapters

WD Red

2. Hoe installeer je een powerline netwerk?

De installatie van een powerline-netwerk is heel eenvoudig, iedereen kan het!

  • Steek een adapter in een willekeurig stopcontact (deze hoeft niet geaard te zijn) en verbind deze via een netwerkkabel met de router.
  • Plug de andere adapter in het stopcontact op de plaats waar je het netwerk naartoe wilt uitbreiden.
  • Druk op de knop om ze met elkaar te laten verbinden.
Een powerline-netwerk bestaat altijd uit minstens twee adapters. Je kunt een netwerk eenvoudig uitbreiden met losse powerlines. We hebben verschillende kits in ons assortiment met 2 of 3 adapters waarmee je direct aan de slag kunt.

Bekijk alle powerline-adapters

Wifi powerline in de tuin

3. Wil je apparaten met wifi verbinden?

Powerline met wifi

Heb je op zolder, in de kelder of achter in de tuin geen goed wifi signaal? Kies dan voor een powerline met wifi. Plug de adapter in elk gewenst stopcontact en je hebt een draadloos netwerk op plaatsen waar de standaard draadloze dekking van de router te wensen over laat. Geniet van een sterk wifi signaal voor je laptop, tablet of smartphone.

Wat betekent dit voor de wifi netwerken in mijn huis?
Als je een powerline adapter met wifi installeert, creëer je een extra wifi netwerk in je huis: dat van je huidige router en dat van de powerline adapter. Die tweede heeft een andere naam. Je moet dus beide netwerken instellen op je laptop of smartphone om in het hele huis te genieten van een krachtig draadloos netwerk. Je apparaten maken verbinding met het nieuwe netwerk als het oude niet meer beschikbaar is. Dat betekent dat je enkele seconden je internetverbinding verliest.

Bekijk alle powerline adapters met wifi

4. Wil je apparaten bedraad aansluiten?

Powerline met switch

Wil je in een ruimte zowel een tv, computer en gameconsole aansluiten? Ga dan voor een powerline adapter met netwerkpoorten. Op de netwerkpoorten sluit je elk gewenst netwerkapparaat aan. Wil je geen stopcontact opofferen als je een powerline-netwerk opzet? Kies dan voor een adapter met een geïntegreerde stopcontact, waar je uiteraard een willekeurig ander apparaat op aansluit.

Bekijk alle powerline adapters met netwerkpoorten
Bekijk alle powerlines met stopcontact

5. Hoe snel is een powerline-netwerk?

Powerline snelheid

Powerlines zijn beschikbaar met een snelheid van 500 tot 2000 Mbit/s. Bij een powerline adapter met een snelheid van 500 Mbit/s komt dit neer op 62,5 MB per seconde. Daarnaast is ook de afstand tussen de adapters en de kwaliteit van het elektriciteitsnet in huis van belang. In oude huizen ligt de snelheid van een powerline meestal lager. Maak je gebruik van gigabit-ethernet? Dan lever je met een powerline-netwerk wat snelheid in. 1000 Mbit/s is echter uitermate geschikt om te internetten, te online gamen of HD films te streamen.

Bekijk alle powerline adapters

6. Wat heb je nog meer nodig?

Om apparaten bedraad aan te sluiten op een powerline heb je een (korte) netwerkkabel nodig. De netwerkkabels zijn beschikbaar in verschillende lengtes. Wil je meer dan drie apparaten bedraad aansluiten op een powerline? Kies dan voor een aparte switch om een netwerkaansluiting op te delen in meer netwerkpoorten.

Bekijk alle netwerkkabels
Bekijk alle switches

Eerder bekeken door jou